TAGLIATELLE W SOSIE GRZYBOWO-ŚMIETANOWYM
Jesień...jakże ja jej nie lubię. Dni stają się coraz krótsze, temperatura drastycznie spada i wszystko w przyrodzie przygotowuje nas na najgorsze- na zimę. Ale to także moment, kiedy możemy sobie pozwolić na spożycie większej ilości kalorii...no bo w razie czego brzuszki można ukryć pod luźnym swetrem ;)
Niemniej jednak w te ostatnie w miarę ciepłe dni warto się wybrać do lasu, nazbierać grzybów i zrobić pyszny sos do makaronu :)
Składniki:
- 20 dag świeżych grzybów (u mnie to borowiki i maślaki)
- cebula
- garstka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- mała śmietana kremówka
- sól
- pieprz
Grzyby czyścimy i kroimy w grube plastry lub ćwiartki. UWAGA! Grzyby czyścimy na sucho albo moczymy je bardzo krótko, gdyż tracą smak kiedy nasiąkną wodą. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni. Po minucie wrzucamy grzyby i wszystko solimy. Smażymy przez około 5 minut. Kiedy grzyby zmniejszą swoją objętość i zrobią się lekko kleiste, dolewamy kremówkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.
Makaron tagliatelle gotujemy al dente, wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz