sobota, 1 sierpnia 2015

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM


Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką grzybów ale za to uwielbiam kompozycję smaków polędwiczek w sosie kurkowym :) Przepis podpatrzony u Mamy, jednakże pozwoliłam sobie na delikatną modyfikację :)




Składniki:

- 0,5kg polędwicy wieprzowej
- 200-250g kurek
- mała śmietana kremówka
- 150-170ml bulionu warzywnego
- 50-70ml cydru lub białego wina
- ugotowany makaron tagliatelle (ilość wg uznania)
- 1 cebula
- olej
- pęczek koperku
-sól
-pieprz


Polędwicę kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1cm. Delikatnie rozbijamy. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem aż nabiorą ładnego złotego koloru. Podsmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i dokładnie umyte kurki (UWAGA! kurki mają w sobie bardzo dużo piasku i brudu, należy je bardzo dokładnie oczyszczać i przepłukiwać kilka razy). Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy bulionu i dusimy wszystko przez około 5 minut. Po tym czasie dolewamy cydru lub wina, alkohol pod wpływem temperatury wyparuje, pozostanie tylko wyczuwalny aromat. Wlewamy kremówkę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Do sosu wkładamy z powrotem polędwicę i tak dusimy przez około 10-15 minut aż mięso zmięknie.

Na talerz nakładamy makaron i wykładamy polędwiczki z sosem. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.





POWODZENIA!!!

1 komentarz: