niedziela, 12 lipca 2015

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI


Pieczony kurczak to danie, które towarzyszy mojej rodzinie odkąd pamiętam. Uwielbiam go, gdyż kojarzy mi się z bliskimi, ze wspólnymi obiadami i rodzinną atmosferą :) Do tego jest proste i baaaardzo smaczne!



Składniki:

- podudzia z kurczaka (ilość według uznania, ja użyłam 5 sztuk)
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziemniaków
- 1 spora cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- masło (pół kostki)
- odrobina oliwy z oliwek

Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 i lekko obgotowujemy (około 10 minut od czasu wrzenia wody). Kurczaka nacieramy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ząbki czosnku kroimy na pół, cebulę w piórka i rozrzucamy równomiernie w naczyniu. Podgotowane ziemniaki również układamy w naczyniu i na wszystko kładziemy małe kawałki masła i polewamy odrobiną oliwy z oliwek do smaku. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę aż kurczak się dobrze zarumieni.
Podajemy z sałatką :)

POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz