czwartek, 9 lipca 2015

KARKÓWKA Z PIECZARKAMI


Czyli jak zaimponować kulinarnie w niezwykle prosty sposób :)



Składniki:

- 500g karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 250-300g pieczarek
- 1,5 kubka bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki chili lub papryki ostrej
- 3-4 łyżki śmietany do zup i sosów
- sól
- pieprz
- olej

Karkówkę kroimy w sporą kostkę, cebulę drobno siekamy. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy karkówkę aż zmieni kolor. Przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę i pieczarki i również przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko bulionem, dorzucamy obrany i lekko zmiażdżony czosnek, liście laurowe i papryki. Dusimy na małym ogniu przez 45 minut (oczywiście kontrolujemy mięso, co jakiś czas dokładnie mieszamy i próbujemy czy karkówka jest odpowiednio miękka). Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę ( UWAGA! aby śmietana się nie ścięła należy ją ogrzać. W tym celu do miseczki wlewamy kilka łyżek sosu z mięsa, dodajemy kilka łyżek śmietany i dokładnie mieszamy aby nie było grudek po czym przelewamy to do sosu i mieszamy.) Próbujemy i ewentualnie dosmaczamy pieprzem lub solą (Uważajmy z solą, gdyż bulion jest zwykle dość słony)

Karkówkę podajemy z ziemniakami i sałatką :)

POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz