wtorek, 30 czerwca 2015

KOTLETY MIELONE


(Pyszne i niewdzięczne do fotografowania :P )

Najlepsze przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie :) Tak też jest z przepisem na kotlety mielone. Niedawno zauważyłam też, że sama Magda Gessler robi je z tego samego, tradycyjnego przepisu!

...a nie ma nic lepszego od mielonych z ziemniaczkami, buraczkami lub mizerią na niedzielny obiad :)



Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- bułka tarta
- 1 bułka kajzerka świeża lub lekko czerstwa
- mleko
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- pół łyżki masła

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle i odstawiamy do wystudzenia. Kajzerkę namaczamy w mleku. Do mięsa dodajemy jajko, wystudzoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę i trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy mięso w rękach. Jeżeli jest zbyt rzadkie aby lepić kulki, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnio głębokim oleju, po 2-3 minuty z każdej strony.



POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz