wtorek, 16 czerwca 2015

SPAGHETTI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYKĄ


Włochy znów zawitały do mojej kuchni :) Czasem zastanawiam się dlaczego tam jeszcze nie mieszkam bo włoska kuchnia zdecydowanie jest najbliższa mojemu sercu. Z drugiej strony nie wiem czy nieograniczony dostęp do różnych makaronów i pizzy byłby dobry dla mojej wagi ;)  Przepis jak zwykle szybki, tani i łatwy, idealny zarówno dla zabieganej kobiety sukcesu, mamy, studenta, jak i dla mężczyzny, który niezbyt pewnie czuje się w kuchni :)




Składniki (dla 2 osób):

- 2 czerwone papryki
- słoiczek suszonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- makaron spaghetti (pół opakowania)
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól
- pieprz

Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę a paprykę i suszone pomidory w kostkę wielkości 1cm (tak mniej więcej). Do rozgrzanego woka lub głębokiej patelni wlewamy oliwę z suszonych pomidorów, dorzucamy paprykę i cebulę oraz lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy na małym ogniu aż papryka zmięknie. Dodajemy suszone pomidory, doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Odcedzony makaron przekładamy do sosu i dokładnie mieszamy. Gotowe! :)
UWAGA! Makaronu nie polewamy zimną wodą po odcedzeniu!!! :)



POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz