niedziela, 24 maja 2015

WIEPRZOWA CURRY KORMA


Korma to rodzaj curry indyjskiego. Można je podawać z ryżem lub chlebkami Naan. Świetnie komponuje się zarówno z mięsem wieprzowym, drobiowym, jak i z jagnięciną czy baraniną :)



Składniki:

- 0,5kg mięsa z szynki lub łopatki wieprzowej
- pasta curry żółta (łagodna) lub zielona (ostra) (około 3-4 łyżeczek)
- 300ml mleczka kokosowego
- 1 cebula
- kolendra suszona lub świeża (pół łyżeczki)
- kumin (1/4 łyżeczki)
- kardamon (1/4 łyżeczki)
- 1-2cm startego korzenia imbiru
- gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
- cynamon (1/4 łyżeczki)
- olej (3 łyżki)
- woda (około pół litra)

Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawach i odrobinie oleju aby przyprawy równomiernie pokryły mięso, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki (aczkolwiek najlepiej na całą noc). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso i dorzucamy w trakcie smażenia pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mięso nabierze ładnego koloru, zalewamy je dość obficie wodą, zmniejszamy ogień i zostawiamy aby się powoli dusiło. Po 15 minutach dodajemy pastę curry, dokładnie mieszamy i dusimy dalej aż mięso będzie miękkie (zajmie to około godzinę-półtorej). W razie potrzeby sukcesywnie dolewamy wody. Na 10 minut przed skończeniem duszenia dolewamy mleczko kokosowe. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem lub pastą curry.

Do kormy podałam chlebki Naan.

POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz