poniedziałek, 18 maja 2015

GUTAP Z NADZIENIEM KURCZAKOWYM


Gutap to nadziewane mięsem chlebki, pochodzące z Turkmenistanu. Wbrew pozorom nie są wypiekane, a smażone na suchej patelni. Stanowią świetną bazę obiadową, można je jeść również na kolację. Smakują rewelacyjnie zarówno z mięsem, jak i z warzywami :)




Składniki:

- 2-2,5 szklanki mąki
- pół szklanki wody
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego


- pierś z kurczaka lub kilka oczyszczonych z kości udek
- olej
- przyprawa do gyrosa lub kompozycja curry,chili, papryki słodkiej i ostrej, kurkumy, pieprzu i soli
- ząbek lub dwa czosnku
- ser mozzarella lub ser żółty


Wyrabiamy ciasto: mąkę łączymy ze śmietaną i stopniowo dolewamy wody ciągle wyrabiając ciasto. Ciasto ma być lekko wilgotne ale nie może się lepić do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak na 20 minut.

Pierś lub udka kroimy w małą kostkę, marynujemy mięso w przyprawach, czosnku i odrobinie oleju (wtedy przyprawy ładnie i równomiernie pokryją całe mięso). Na patelni rozgrzewamy olej (nie za dużo, łyżka lub dwie całkowicie wystarczą) i smażymy kurczaka po czym odstawiamy go do ostygnięcia.

Ser kroimy w plastry lub paski.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kulek (w zależności jak duże chcemy mieć chlebki), rozwałkowujemy dość cienko (4-5mm) tak, by otrzymać kółko. Na jedną połowę nakładamy farsz mięsny i ser (nie żałujmy sobie :) ) i zakrywamy drugą połową, sklejamy ze sobą brzegi tak, by powstał kształt pieroga. Możemy jeszcze lekko poklepać żeby rozłożyć równomiernie farsz.

UWAGA! Farsz nie może być gorący ponieważ ciasto zrobi się bardzo wiotkie i zacznie się rozrywać!

Nagrzewamy suchą patelnię i smażymy chlebki z każdej strony, aż do uzyskania złoto-brązowych śladów.
Podajemy od razu po usmażeniu :)

POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz