wtorek, 24 marca 2015

REESE'S


Czyli kultowy słodycz ze Stanów, w Polsce dostępny jedynie w sklepach Kuchnie Świata oraz w sklepach internetowych. Reese's to połączenie słodkiej, mlecznej czekolady ze słonym masłem orzechowym i to właśnie mieszanka tak skrajnych smaków sprawia, że jest to produkt wyjątkowy :) Niestety przez słabą dostępność za 3 czekoladki zapłacimy 7zł, czyli sporo. Dlatego też zdecydowałam się zrobić domową wersję Reese's. Smak praktycznie identyczny, różni się tylko tym, że w wersji oryginalnej czekolada jest bardziej plastyczna i ugina się pod zębami, a w wersji domowej czekolada przy gryzieniu wydaje charakterystyczne chrupnięcie. Do tego cena- 10zł za około 14 czekoladek...więc skoro smakuje tak samo, to po co przepłacać :)


Domowe Reese's

Oryginalne Reese's


Składniki:

- 2 mleczne czekolady (najlepiej milka)
- słone masło orzechowe (najlepiej domowe)
- małe papilotki do muffinek

Przepis na masło orzechowe znajdziecie tu: domowe masło orzechowe

Połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( w garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, kładziemy na garnek miskę dopasowaną wielkością do garnka, tak, by nie była zanurzona w wodzie. Ciepło pary z wrzącej wody powoli roztopi czekoladę.) Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, wlewamy ją po połowie łyżeczki do papilotek (tak, by zakryła dno papilotki). Na środku kładziemy trochę masła orzechowego i zakrywamy łyżeczką czekolady (staramy się to robić dokładnie).  Tak przygotowane czekoladki wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy je z papilotek.

Uwaga! Znikają bardzo szybko ;)



POWODZENIA!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz