KEBAB PO GRECKU Z SOSEM TZATZIKI
...czyli trochę najpopularniejszej w Polsce Turcji w greckim stylu :)
Składniki:
-bułka pita
-kilka liści sałaty
-kilka plastrów pomidora
-pół ogórka
-mały jogurt grecki
-trochę koperku
-łyżeczka soku z cytryny
-pierś z kurczaka
-łyżeczka oregano
-oliwa
-kawałek ostrej papryczki
-2 ząbki czosnku
-sól
-pieprz
Zaczynamy od przygotowania piersi z kurczaka- pojedynczą pierś dzielimy na pół wzdłuż i marynujemy w oliwie, oregano, posiekanej papryczce, ząbku czosnku, startej skórce z cytryny, soli i pieprzu.Odstawiamy do lodówki żeby się przegryzło (minimum 20 minut, najlepiej kilka godzin). Przygotowujemy tzatziki- do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy startą połówkę ogórka (odsączoną bez tej części z pestkami), posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka smażymy na złoty kolor. Bułkę pita podgrzewamy najlepiej w piekarniku lub tosterze (ja niestety nie posiadam tych urządzeń więc podgrzewałam na suchej patelni przyciskając bułkę talerzem. Świetny sposób- działa zupełnie jak toster :) ) Gotową bułkę otwieramy, wlewamy do niej trochę sosu, kładziemy plastry pomidora, liść sałaty, kurczaka i jeszcze raz polewamy sosem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz