TRADYCYJNY EGG NOG
Czyli świąteczny napój wywodzący się z Kanady i USA, pija się go także we Francji, gdzie nosi on zabawną nazwę "lait de poule" czyli "mleko kurze" :)
Bardzo prosty w przygotowaniu, słodki i baaardzo rozgrzewający (choć można go pić także na zimno). To propozycja idealna dla tych, którzy lubią smak podobny do ajerkoniaku, malibu lub tego typu likierów.
Poniżej dwie wersje- klasyczna oraz wegańska.
WERSJA KLASYCZNA: (dla 2 osób)
- 2 żółtka
-4 łyżeczki cukru
-1,5 szklanki mleka
-laska wanilii/ ekstrakt z wanilii
-cynamon ( ilość wg uznania)
-gałka muszkatołowa (ilość wg uznania)
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, można je ogrzać wkładając do ciepłej wody na 2-3 minuty. Oddzielamy żółtko od białka i samo żółtko ucieramy z cukrem robiąc kogel-mogel (ważne, żeby był prawie biały). Mleko powoli zagotowujemy z wyłuskanymi ziarnami wanilii (przecinamy ją na pół wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka) lub ekstraktem z wanilii (tu uwaga! ekstrakt to nie to samo co olejek albo aromat waniliowy!), cynamonem i gałką muszkatołową. Gałka w tym napoju to sedno smaku więc nie żałujmy sobie :) Kiedy mleko już będzie prawie wrzące a kogel-mogel ubity, powolutku dodajemy mleko do ubitych jajek (mówiąc powolutku mam na myśli na początku po łyżeczce , później można trochę szybciej. Chodzi o to, by jajko się nie ścięło w wyniku różnicy temperatur.) oczywiście cały czas ubijamy. Przelewamy wszystko z powrotem do garnka i jeszcze raz zagotowujemy mniej więcej do 70 stopni (wtedy mamy pewność, że nie pijemy surowych jajek i jesteśmy całkowicie bezpieczni). Wlewamy do szklanki, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy gałką muszkatołową. Voila!
Można zrobić także wersję alkoholową ale już na zimno. Kiedy cała mikstura ostygnie, wkładamy ją do lodówki i do zimnego napoju wlewamy kieliszek burbonu, rumu lub brandy, albo mieszankę tych trzech ;)
WERSJA WEGAŃSKA:
-opakowanie orzechów nerkowców (ok.300-400g)
-1,5 szklanki wody
-6 sporych daktyli suszonych
-szklanka mleka kokosowego
-cynamon (ilość wg uznania)
-gałka muszkatołowa (ilość wg uznania)
-laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
Nerkowce moczymy w wodzie całą noc aby zmiękły. Można je także gotować tuż przed wykonaniem napoju przez około 7-8 minut. Miękkie orzechy odsączamy, wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i blendujemy aż powstanie takie mleczko. Do tego dorzucamy daktyle bez pestek, mleko kokosowe, wanilię (ziarna lub ekstrakt) oraz gałkę i cynamon. Blendujemy dokładnie raz jeszcze i gotowe :) Można oczywiście podgrzać napój w garnuszku lub dolać alkohol :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz