poniedziałek, 15 września 2014

OKOŃ CZERWONY NA KOLOROWYM MAKARONIE Z SOSEM CUKINIOWO-LAZUROWYM


Trochę kontrowersyjne połączenie ryby, makaronu, sera lazur i orzechów włoskich ale uwierzcie mi, daje to niesamowity efekt :)

Składniki:

-filety okonia czerwonego lub zwykłego
-cytryna
-oliwa z oliwek
-przyprawa do ryb

-makaron kolorowy
-cukinia
-ser pleśniowy lazur (niebieski lub zielony)
-oregano
-masło
-mąka
-mleko
-sól
-pieprz
-kilka orzechów włoskich


Zaczynamy od przygotowania filetów (oczywiście oprawiamy je jeżeli trzeba). W misce umieszczamy filety, delikatnie skrapiamy je oliwą, posypujemy odrobiną przyprawy do ryb i wyciskamy na nie połówkę cytryny. Mieszamy by całe pokryły się marynatą i odstawiamy do lodówki. Czas na makaron. Gotujemy go al dente, w tym czasie trzemy cukinię (razem ze skórką) i podsmażamy ją na łyżce oliwy. Nie bójcie się- będzie wydzielała dużo soku, on musi sobie spokojnie odparować. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i do takiej zasmażki wlewamy około pół szklanki mleka (tu trzeba patrzeć na konsystencję, po zagotowaniu się ma być konsystencja gęstego sosu). Ciągle mieszając dodajemy pokruszoną połowę sera lazur. Kiedy ser się rozpuści wylewamy zawartość rondelka do smażącej się cukinii, mieszamy i doprawiamy oregano, solą i pieprzem (ilość według uznania). Do tego wsypujemy ugotowany makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy. Rybę gotujemy na parze około 7-10 minut lub obtaczamy w mące i smażymy (osobiście jednak polecam gotowanie na parze :) )  Na talerz wykładamy makaron, posypujemy go startymi orzechami włoskimi, na to nakładamy rybę....i gotowe! :)


POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz