środa, 19 lutego 2014

WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA Z NIESPODZIANKĄ


Doskonała kiedy chcemy odpocząć od tradycyjnej pomidorówki :)




Składniki:

-bulion warzywny lub mięsny (tudzież kostki rosołowe)
-puszka pomidorów
-1 papryczka chili
-sok z połówki pomarańczy
-1 cebula
-oliwa z oliwek
-śmietana do zup i sosów
-sól
-pieprz
-oregano
-bazylia
-czosnek 2 ząbki
-kilka liści laurowych
-ziele angielskie

+ mozzarella, 1 jajo i trochę pokruszonych płatków corn flakes

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Włoszczyznę myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy przez około 20 minut. Wyjmujemy włoszczyznę z wywaru. Na patelni skropionej oliwą z oliwek podsmażamy posiekaną papryczkę, cebulkę i czosnek. Uważamy by czosnek się nie przypalił! Wrzucamy to do bulionu. Dodajemy puszkę pomidorów, sok z pomarańczy i gotujemy tak przez około 15 minut. Po tym czasie wszystko razem blendujemy, dodajemy odrobinę śmietany i przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia- ilość według swoich upodobań:) )

Mozzarellę kroimy w średniej wielkości kostkę, obtaczamy w jajku a następnie w pokruszonych płatkach. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Zupę przelewamy do miseczek i wrzucamy kawałki mozzarelli :)

Zapewniam was, że to połączenie jest po prostu boskie! :)



POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz