LEKKO PIKANTNE UDKA Z KURCZAKA W TOWARZYSTWIE KUSKUS
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- zielona pasta curry
- kaszka kuskus
- sos sojowy
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- masło (najlepiej klarowane)
Udka nacieramy przyprawami, polewamy delikatnie sosem sojowym i wcieramy pastę curry (uwaga- bardzo pikantna i aromatyczna- łyżeczka pasty na każde udko wystarczy :) ). Odstawiamy na 15-30 minut żeby się "przegryzło". Podsmażamy z obu stron na patelni tak by mięso złapało trochę koloru i wkładamy do naczynia żaroodpornego, rozrzucamy w nim pokrojone masło (ja wrzuciłam trochę mniej niż pół kostki- mięso musi być soczyste a w piekarniku i tak nie wchłania dużej ilości tłuszczu.) Mięso wkładamy do nagrzanego uprzednio do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
Kuskus to chyba najszybszy w przygotowaniu dodatek. Odmierzamy 50g kaszki na każdą osobę i zalewamy osolonym wrzątkiem tak, aby woda znajdowała się około 0,5cm nad poziomem kaszki. Po 5-10 minutach kuskus jest gotowy :)
Ja nie wyobrażam sobie obiadu bez towarzystwa warzyw a ponieważ nie miałam ochoty na robienie sałatki- całość podałam z pokrojonym pomidorem :)
POWODZENIA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz