LASAGNE
Składniki na farsz mięsny:
- 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 8-10 filecików anchois
- pomidory z puszki
- sól
-pieprz
- oregano
- bazylia
- papryka ostra/pieprz cayenne
- oliwa z oliwek
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, wrzucamy mięso i mieszamy aż do momentu kiedy zmieni kolor. Dodajemy czosnek i pomidory w puszce. Dusimy. Dodajemy anchois i przyprawy w ilości według uznania :) Gotujemy przez około 15 minut.
Składniki na beszamel:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,5l mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając. Wlewamy powoli mleko. Mieszamy aż do momentu zgęstnienia. Na koniec dodajemy przyprawy.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę beszamelu tak, by pokryć dno. Układamy płaty makaronu do lasagne. Wykładamy 1/3 farszu mięsnego, na to znów makaron, warstwa beszamelu, warstwa mięsna, makaron i tak aż do końca :) Wierzch posypujemy serem żółtym. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
POWODZENIA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz