sobota, 5 października 2013

KROKIETY Z BARSZCZEM CZERWONYM


Niezbyt szybki ale za to przepyszny obiad, który można zrobić raz i jeść przez 2-3 dni ;)


Składniki na naleśniki i na farsz:

- mleko
- mąka
- 3 jajka
- trochę oleju


- pieczarki
- cebula
- śmietana
- sól
- pieprz

Nie podaję tu ilości ponieważ dozujemy składniki w zależności od tego, czy robimy większą porcję, czy mniejszą. Dokładny przepis na naleśniki znajduje się tu:

http://rozplynietaczekolada.blogspot.com/2012/11/nalesnikowy-roller-od-razu-przepraszam.html

Co do farszu: pieczarki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy to wszystko na niewielkiej ilości masła. Wodę, którą puszczają pieczarki odlewamy z patelni, dodajemy 2 łyżki śmietany i doprawiamy solą i pieprzem :)

Składniki na barszcz:

- ok 1,5 - 2l wody
- 2 kostki rosołowe wołowe lub drobiowe (z wołowych wywar będzie mocniejszy i bardziej pikantny)
- paczka puree buraczanego (może być mrożone) lub drobno starte 2 świeże buraki
- koncentrat buraczany (najlepiej Krakus- jest najsmaczniejszy)
- pieprz
- sok z cytryny

Wodę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki rosołowe, buraki i 1/3 butelki koncentratu (tu też należy próbować, ja dodałam pół butelki ponieważ lubię jak barszcz jest charakterny i esencjonalny). Gotujemy około 15 minut aby się wszystko "przegryzło" i odcedzamy przez sitko "farfocle" z buraków. Na sam koniec dodajemy kilka kropel cytryny (ja wycisnęłam sok z 1/4 cytryny) i pieprzymy według uznania pamiętając jednak, że z czasem zupa złapie większą ostrość jak się "przegryzie" :)

Z pozostałego puree ziemniaczanego możemy spokojnie coś zrobić, np smażone buraczki do kotletów mielonych albo ćwikłę lub też pastę buraczaną na kanapki :)



POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz