wtorek, 8 października 2013

Gdy lodówka zaczyna świecić pustkami trzeba się ratować tym, co w niej zostało i spróbować wymyślić tak zwane "coś z niczego" :) i tak właśnie powstały dzisiejsze...

ZAPIEKANE ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE POD SZPINAKOWĄ PIERZYNKĄ





Składniki:

- 3 obrane ziemniaki średniej wielkości
- kawałek boczku
- liście szpinaku (ilość według uznania)
- 2-3 łyżki śmietany (w zależności od ilości szpinaku)
- 1 jajko
- odrobina tłuszczu
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek startego sera żółtego
- sól
- pieprz

Ziemniaki kroimy na pół wzdłuż i wrzucamy do zimnej, osolonej wody, stawiamy na gazie i gotujemy około 15 minut aż do miękkości. Szpinak myjemy i podsmażamy na patelni wraz z boczkiem na malutkiej ilości tłuszczu. Pamiętajmy, że usmażony szpinak traci około 2/3 swojej objętości! Dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i na koniec dolewamy śmietanę. Tak podgrzewamy jeszcze przez momencik. Ugotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy na każdą połówkę trochę szpinaku z boczkiem i posypujemy startym serem. Wkładamy do uprzednio nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut. W tym czasie na niewielkim tłuszczu smażymy jajko nie obracając go! Idealnie usmażone jajko powinno mieć ścięte białko ale płynne żółtko. Wszystko wykładamy starannie na talerz i... zabieramy się do jedzenia :)



POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz