Dostaję od Was dużo pytań na temat ryb i ich przyrządzania dlatego dziś pokażę mój ulubiony sposób na rybę. Można tak zrobić pstrąga, dorsza, łososia czy okonia. Ja zajęłam się tym pierwszym i wyczarowałam...
CYTRYNOWO- ZIOŁOWEGO PSTRĄGA PIECZONEGO W PAPILOTACH
Składniki
- pstrąg w całości (może być wcześniej wypatroszony ale upewnijcie się, że jest świeży!)
- 2 cytryny
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- masło
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- folia aluminiowa
Pokrojoną w plastry cytrynę kładziemy na folii aluminiowej. Pstrąga myjemy i układamy go na cytrynie. Nacieramy go masłem z obu stron i w środku, solimy, pieprzymy. Do środka wkładamy pokrojony niezbyt drobno czosnek i trochę natki pietruszki. Rybę z wierzchu posypujemy koperkiem i skrapiamy obficie cytryną. "Zamykamy" rybę w folii i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy przez około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Rybę podałam z kaszą gryczaną i miksem sałat z awokado, pestkami dyni i pomidorem oraz polałam oliwą z oliwek i posypałam ziołami prowansalskimi.
POWODZENIA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz