PLACKI ZIEMNIACZANE NIECO INACZEJ
Dziś dwie bardzo różne wersje placków- na słono z sosem pieczarkowym i na słodko ze śmietanką i dżemem wiśniowym.
PLACKI NA SŁONO:
Składniki:
- 5 średnich obranych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce, najlepiej na najdrobniejszych oczkach. Ja jak widać starłam na dużych ale tak starte gorzej i dłużej się smażą. Odsączamy nadmiar wody(skrobii wytrąconej z ziemniaków), dodajemy mąkę, jajko, śmietanę i przyprawy i mieszamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju a po usmażeniu wykładamy placki na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 250g pieczarek
- 3 łyżki śmietany
- mała cebulka (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Pieczarki obieramy i kroimy, podsmażamy (razem z cebulą) na patelni na małej ilości tłuszczu, najlepiej na maśle. Dodajemy śmietanę, doprawiamy i gotowe :)
PLACKI NA SŁODKO
Placki przekładamy śmietanką wymieszaną z cukrem, na wierzch nakładamy trochę dżemu. Dekorujemy i gotowe :)
Sos chyba Ci się lekko zwarzył...
OdpowiedzUsuńtrochę tak ale to dlatego, że dodałam śmietanę 12% zamiast tą typowo do sosów lub kremówkę :)
OdpowiedzUsuń