ZUPA-KREM Z KUKURYDZY Z PLACUSZKAMI
"Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka.(...) I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie."
Dziś na widelec, a raczej łyżkę idzie słodko-ostry krem z kukurydzy... potrawa, która swoją kremowością pobudza kubki smakowe, drażniąc je tym samym delikatną nutą papryczki chili.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej, odsączonej
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu (możecie zrobić sami, można też rozpuścić kostkę rosołową drobiową lub warzywną w 3 szklankach wrzątku)
- szczypiorek
- serek typu bieluch
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki curry
- pieprz
- sól
- szczypta papryki ostrej do dekoracji
+1 jajko i trochę mąki do placuszków
Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, czosnku i chili. Pamiętamy, że z chili usuwamy błony oraz pestki. Podsmażamy cebulkę w garnku na rozgrzanym maśle, po 3 minutach dodajemy chili, czosnek i kukurydzę. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, cynamonem i curry. Smażymy przez około 3-5 minut. Dolewamy do tego bulion i gotujemy przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Na sam koniec wrzucamy serek typu bieluch, mieszamy by się rozpuścił. Teraz najbardziej żmudna część- miksowanie. Jeśli mamy blender, miksujemy zupę w garnku uważając by się nie pochlapać bo możemy się poparzyć. Jeśli nie, możemy spokojnie użyć szklanki do koktajli dołączonej do miksera lub samodzielnej jeśli taką posiadamy :) Czymkolwiek byście nie miksowali- chodzi o uzyskanie jednolitej konsystencji :) Bierzemy drugi garnek i przelewamy zupę przez sitko, oddzielając "farfocle", które się nie zmiksowały od kremu. Odszączamy owe "farfocle" , przekładamy do miseczki i wbijamy do nich jajko i dodajemy mąki tak, by wyszło dość gęste ciasto na placki (konsystencja gęstej śmietany) (ah, farfocle muszą być jak najbardziej suche). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki tak, aby były zarumienione z każdej strony :) Na koniec zupę dekorujemy szczyptą papryki ostrej oraz szczypiorku. Podajemy z gorącymi plackami.
Pamiętajcie, jedzenie smakuje najlepiej, gdy dzielicie się nim z ukochaną osobą :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz