niedziela, 16 czerwca 2013

SZASZŁYKI


...czyli jak uczcić sezon grillowy w domu ;)

Chyba nie można sobie wyobrazić łatwiejszego dania :) Świetnie komponuje się z zimnym piwem ;)



Składniki:

-1 duża papryka
-1 cukinia
-2 cebule
-puszka ananasa
-boczek wędzony w kawałku
-spora pierś z kurczaka
-oliwa z oliwek
-saszetka przyprawy do gyrosa

Kroimy kurczaka na średniej wielkości kawałki. Wrzucamy do miseczki, zalewamy oliwą z oliwek i zasypujemy sporą ilością przyprawy do gyrosa. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki- kroimy je według upodobania, pamiętając, że muszą być na tyle duże, żeby dały się nabić na patyczek ale na tyle małe, by szybko się upiekły. Nadziewamy składniki na patyczki- tu możemy wyrazić się artystycznie i poukładać je kolorystycznie :-D Ja jednak nie przywiązywałam do tego zbyt dużej wagi :)

szaszłyki przed upieczeniem

Szaszłyki układamy na blaszce grillowej wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 200 stopni (180 na termoobiegu). Należy pamiętać żeby nie przesadzić z pieczeniem- kurczak nie może przecież być zbyt suchy :)

Podajemy z sosem czosnkowym :)

SMACZNEGO!

1 komentarz: