poniedziałek, 22 kwietnia 2013

SPAGHETTI z rukolą, anchois i czosnkiem

...Czyli wariacja na temat "jak bardzo Inga kocha makaron" :)




Składniki: (porcja dla 2 osób)
-pół opakowania makaronu spaghetti
-7-8 filecików anchois
-2 małe suszone papryczki chili
-3 spore ząbki czosnku
-niecałe pół szklanki oliwy z oliwek
-rukola świeża
-sól
-pieprz

Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek, anchois i chili. Smażymy na małym ogniu aż czosnek się zezłoci. Gotowy makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy sporą garść rukoli i mieszamy tak, aby makaron i rukola przeszły sosem. Lekko dosalamy
(uwaga! same anchois są mocno słone) i pieprzymy. Na koniec nalewamy sobie lampkę białego, wytrawnego wina i delektujemy się pysznym spaghetti :)
SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz