wtorek, 23 kwietnia 2013

KARKÓWKA W PIWIE Z KOPYTKAMI


czyli jak w praktyce trafia się przez żołądek do serca :)


Składniki na karkówkę:

-0,5kg karkówki
-butelka piwa jasnego
-kilka plastrów boczku
-tymianek
-kurkuma
-papryka ostra w proszku
-pieprz
-sól
-majeranek
-oliwa z oliwek
-czosnek
-2 średnie cebule
-łyżka miodu

Zaczynamy od pokrojenia karkówki (bez kości) na plastry (ok, 1,5cm grubości). W miseczce przygotowujemy marynatę: sól, pieprz, tymianek, paprykę i kurkumę rozcieramy z oliwą z oliwek i nacieramy mięso tak, aby całe pokryte było przyprawami. Odstawiamy na 15minut żeby mięso przeszło przyprawami. Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy karkówkę tak, aby się zarumieniła. Przekładamy do garnka. Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojoną wcześniej w piórka cebulę i posiekany boczek.Gdy cebulka się zezłoci przekładamy ją do garnka z mięsem. Wszystko zalewamy piwem (ja nie użyłam całego, wlałam mniej więcej 3/4 butelki) i gotujemy na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.Po kulku minutach dodajemy trochę majeranku (na oko mała łyżeczka) i łyżkę miodu. Mieszamy i gotujemy około 40 minut aż piwo odparuje i zostanie dość gęsty sos. Jeżeli po niedługim czasie mięsku będzie "za sucho"- dolewamy piwa lub wody ;) Na koniec wyjmujemy mięso, do kubeczka wlewamy trochę sosu i dodajemy tam łyżeczkę mąki. Mieszamy i wlewamy to z powrotem do garnka.W ten sposób powstanie nam kremowy sos.


Składniki na kopytka:

-800g ugotowanych, zimnych i rozgniecionych ziemniaków
-1,5 szklanki mąki(jeśli ciasto jest za mokre to więcej)
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-pół kostki sera białego
-szczypta soli
-oliwa

W garnku gotujemy wodę z solą i oliwą. Do ziemniaków dodajemy trochę mąki (jednej i drugiej) oraz jajko, ser i sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Z czasem dosypujemy mąki. Tak naprawdę należy ciągle patrzeć na konsystencję-ciasto nie może być za suche ale musi się delikatnie lepić do dłoni, ma być wilgotne. Formujemy ruloniki, delikatnie je spłaszczamy i kroimy pod skosem. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Wyjmujemy około minutę po tym, jak wypłyną na powierzchnię wody.

Gotowe kluski polewamy sosem z karkówki :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz