PLACEK PO ZBÓJNICKU Z SOSEM BOLOŃSKIM
SKŁADNIKI:
Placki:
-1kg ziemniaków
-1,5 sporej cebuli (ew 2 mniejsze)
-trochę mąki
-1 jajko
-sól
-pieprz
Obrane ziemniaki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki, to samo robimy z cebulą. Odciskamy nadmiar wody, dodajemy jajko, szczyptę soli, pieprzu i trochę mąki i mieszamy. Ciasto w konsystencji ma przypominać gęstą śmietanę. Jeśli jest zbyt rzadkie- dodajemy sukcesywnie mąki :) Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. To, jak duże będą placki zależy tylko i wyłącznie od Was- ja polecam smażyć je na patelni o średnicy 15cm, wtedy nie są zbyt duże i można je łatwo przewrócić na drugą stronę.
Sos:
-0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-1 spora cebula
-3 ząbki czosnku
-przecier pomidorowy (1 kartonik)
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-4 fileciki anchois
-bazylia
-oregano
-majeranek
-tymianek
-płatki chili lub świeża papryczka albo pieprz cayenne
-sól
-pieprz
Zaczynamy od zezłocenia w garnuszku cebulki na 3 łyżkach oliwy lub oleju. Od razu ją delikatnie solimy, aby puściła soki i zezłociła się a nie zesmażyła. Dorzucamy mięso mielone i mieszamy czekając aż się całe zetnie. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat, pokrojone anchois i wyciskamy czosnek. W zależności od tego jaką ostrość potrawy chcemy uzyskać- dozujemy przyprawy. Ja dodałam tak na oko po łyżeczce bazylii i oregano, po pół łyżeczki tymianku i majeranku, 3 suszone papryczki i doostrzyłam to połową łyżeczki papryki w proszku. Solimy, pieprzymy i zostawiamy na gazie pod przykryciem na 15-20 minut żeby się trochę odparowało.
Na połowę placka nakładamy farsz, można go posypać parmezanem lub zwykłym serem żółtym i zakrywamy go drugą połową placka. Na wierzchu polewamy śmietaną.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz