wtorek, 9 kwietnia 2013

GRUSZKA Z SEREM? CO ZA POŁĄCZENIE :) ?





Przechodząc dziś obok księgarni musiałam jak zwykle do niej zajrzeć a z księgarniami u mnie jak ze sklepami obuwniczymi- wchodzę i nigdy nie wychodzę z pustymi rękami :) W moich typowych kobiecych oczach pojawiło się natychmiast odbicie czerwonych kartek z napisem "wyprzedaż". W ręce wpadła mi kolejna książka kucharska- tym razem z przepisami na makarony.

Dziś przepis na jeden z nich- z pozoru ryzykowny i pewnie spytacie "jak można łączyć gruszki i ser pleśniowy???" ale zapewniam Was, że jest to całkowicie jadalne, ba, co więcej- to jest po prostu smaczne :)

SPAGHETTI Z SEREM GORGONZOLA I GRUSZKĄ


Składniki:
-1/4 kostki masła
-150g sera gorgonzola (lub lazura z przerostem niebieskiej pleśni)
-spora gruszka
-1/3 szklanki mleka
-natka pietruszki
-sól
-pieprz
-makaron spaghetti

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy pokrojony ser gorgonzola.Solimy i pieprzymy. Dolewamy mleka i czekamy aż się wszystko rozpuści. Dodajemy gruszkę i miksujemy wszystko na gładki lub prawie gładki sos. Makaron odcedzamy i mieszamy razem z sosem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz