CIACHO MARCHEWKOWE
Banalne w przygotowaniu i pyszne. Jedno z najlepszych ciast, które jadłam :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli (tak pół łyżeczki)
- około szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 3-4 średnie marchewki
Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Powoli wlewamy olej miksując dalej. Dosypujemy stopniowo mąki zmieszanej z cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon. Na koniec dodajemy drobno startą marchewkę i orzechy i delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Ciasto przelewamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 45-55 minut.
Polewa:
- 150g serka ostrowia, almette, philadelphia, bieluch -jakikolwiek byle naturalny :)
- 3-4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo serek i miód. Miksujemy aż do osiągnięcia kremowej konsystencji.
Polewę należy nałożyć na ostygnięte ciasto.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz