CINNAMON ROLLS
Przypomniałam sobie ostatnio smak moich ulubionych drożdżówek jeszcze z czasów, gdy chodziłam do szkoły muzycznej. Były to ślimaczki z cynamonem i rodzynkami, na zewnątrz chrupkie a w środku delikatne i mięciutkie. Próbowałam ich szukać w Gdańsku ale bez skutku toteż wczoraj postanowiłam zrobić sobie samej prezent i upiec takie oto drożdżówki :)Ciasto drożdżowe jest ciężkie do wyrobienia, ponieważ robiłam to pierwszy raz byłam przerażona ilością mąki, którą dodałam ale na szczęście wszystko wyszło tak jak należy :) Trzeba po prostu obserwować konsystencję ciasta i rozrzedzać lub zagęszczać w razie potrzeby.
Składniki:
- 0,5 kg mąki (mi w konsekwencji wyszło około 700g)
- 1 jajko
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 20g drożdży
- 0,5 szklanki cukru (może być mniej jeśli chcemy, by były mniej słodkie)
- około 60g roztopionego masła
+ składniki na nadzienie- około 20-30 g roztopionego masła, cukier i cynamon
Drożdże mieszamy dokładnie z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy żeby chwilę się spulchniły. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajko, cukier, ostudzone masło i drożdże. Wyrabiamy ciasto - można mikserem, robotem kuchennym albo po prostu rękami :) No i teraz tak: musimy uzyskać konsystencję mniej więcej taką, żeby móc później rozwałkować ciasto toteż musi ono odchodzić od ręki, być elastyczne i dać się uformować. Jeżeli jest za rzadkie- dosypujemy po trochu mąki i wyrabiamy. Jeżeli jakimś cudem wyszło za gęste- dodajemy mleka. Pamiętajmy, że wszystko należy robić metodą prób i błędów i często jest tak, że nawet trzymając się ściśle przepisu może nam nie wyjść tak jak powinno dlatego nie bójmy się prób "ratowania" potrawy na własną rękę :) Kiedy ciasto jest już wyrobione, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h aby wyrosło.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte zagniatamy je przez chwilę raz jeszcze i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 0,5cm , ważne jest, aby jedna strona była dłuższa od drugiej (eliptyczny kształt). Smarujemy ciasto roztopionym masłem i posypujemy dokładnie mieszanką cukru i cynamonu (ja zużyłam mniej więcej 0,5 szklanki cukru i około 2 łyżek cynamonu). Opcjonalnie dodajemy rodzynki. Zawijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na mniej więcej 4cm kawałki i układamy na blasze do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy znów na około 30 minut żeby jeszcze podrosły. Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do uprzednio nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika na około 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika :)
Najlepiej smakują na ciepło z mlekiem lub kawą :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz