niedziela, 2 grudnia 2012

Pierożki z ciasta francuskiego z prowansalską tapenadą i kurczakiem

Czyli kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego w wytrawnej odsłonie :)








Składniki:
-ciasto francuskie (1 rolka)
-1 jajko
-około 300g piersi z kurczaka
-słoik czarnych oliwek (ok.120-150g)-pustych w środku ;)
-łyżeczka kaparów
-2 fileciki anchois
-pieprz
-oregano
-bazylia
-1 kostka rosołowa
-oliwa z oliwek
-1 jajko

Jak przygotować tapenadę:
Oliwki, anchois, kapary i około 2 łyżek oliwy z oliwek blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Kurczak:
pierś kroimy w bardzo drobną kostkę i marynujemy w oliwie z oliwek i pokruszonej kostce rosołowej. Odstawiamy na 15 minut żeby się przegryzło.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Nie przesadźmy z czasem smażenia ponieważ kurczak zrobi się łykowaty.
Odstawiamy do ostygnięcia.


Ciasto francuskie kładziemy na blasze (razem z papierem)i dzielimy na spore kwadraty. Rozsmarowujemy po całym kwadracie tapenadę, nakładamy wystudzonego kurczaka i zlepiamy pierożki. Kształt dowolny- ja jak widać zrobiłam prostokątne i rogalikowate :) Smarujemy pierożki roztrzepanym jajkiem, lekko oprószamy pieprzem, bazylią i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (musimy zaglądać i sprawdzać).




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz