środa, 21 listopada 2012

AMERICAN BURGER


Oglądanie Master Chef niesie za sobą mnóstwo konsekwencji...między innymi to, że chce się zjeść wszystko co oni tam gotują ;) Na pierwszy ogień poszły burgery :)




Składniki:
-0,5 kg mięsa wołowego (najlepiej żeby nie było zbyt chude)
-2 cebule
-1 jajko
-pomidor
-sałata lodowa
-ogórki konserwowe
-keczup
-jogurt grecki
-ząbek czosnku
-oregano
-bazylia
-sos sojowy
-sól i pieprz
-bułki


Zaczynamy od pokrojenia sobie wszystkich składników, z których później będziemy składać hamburgera. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego bułki przekrojone na połówki. Pieczemy je około 3 minutki, wyłączamy piekarnik ale zostawiamy je w nim aż do czasu składania burgerów. (Krok opcjonalny, można użyć świeżych bułek, bez podpiekania ich)

Mięso:
Do mięsa wołowego ścieramy na najmniejszych oczkach 1 cebulę. Dodajemy soli, pieprzu i sosu sojowego. Żeby wiedzieć, czy proporcje są dobre powinniśmy spróbować mięsa (tak, surowego). Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy burgery i obsmażamy z obu stron. Dobrze usmażone mięso powinno być różowe w środku.Pod koniec smażenia kładziemy na burgery plastry sera żółtego.

Składanie:
Sosem (jogurt z czosnkiem, oregano, bazylią, solą i pieprzem) i ketchupem smarujemy bułkę, na to kładziemy liść sałaty, mięso, kilka plastrów ogórka, plaster pomidora, odrobinę cebuli, polewamy jeszcze trochę sosem i zamykamy :)




POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz