środa, 1 lutego 2017

SHAKSHUKA (szakszuka)


Niezwykle proste w przygotowaniu danie kuchni tunezyjskiej. W dosłownym tłumaczeniu shakshuka oznacza "wielki bałagan" więc przygotowując ją dziś na śniadanie wiedziałam, że to potrawa idealna dla mnie ;) W tradycyjnej, podstawowej wersji składa się z jajek, papryki, pomidorów, kuminu i cebuli, jednak jest to na tyle uniwersalne danie, że można (a nawet trzeba) z nim eksperymentować dorzucając swoje ulubione składniki. Shakshukę podajemy w glinianym naczyniu lub prosto z patelni.



Składniki:

- 3 jajka
- pół cebuli (ja użyłam czerwonej)
- pół papryki czerwonej
- pół puszki pomidorów krojonych
- kilka pomidorów suszonych
- łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- pół łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
- szczypiorek

Na patelni rozgrzewamy olej ze słoika suszonych pomidorów, wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Delikatnie solimy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu kiedy cebula zmięknie. Dolewamy pomidory w puszce, grubo pokrojone suszone pomidory i przyprawiamy kuminem, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Robimy 3 wgłębienia i wbijamy w nie jajka, uważając aby nie uszkodzić żółtek. Przykrywamy pokrywką i dalej dusimy na małym ogniu. Zdejmujemy z kuchenki jak tylko zetnie się całe białko (żółtko powinno pozostać płynne). Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Jemy od razu po ugotowaniu :) Shakshuka świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem i naturalnym twarożkiem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz