poniedziałek, 5 czerwca 2017

SPAGHETTI CON FRUTTI DI MARE


Witajcie po dłuższej przerwie :) Dziś szybki (jak zwykle) pomysł na obiad, wbrew pozorom niedrogi :)



Składniki:

- 250g mieszanki owoców morza
- 150ml śmietany kremówki
- 1 mała cebula
- 50ml białego wina wytrawnego
- 200g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- sól
- pieprz
- masło czosnkowo-ziołowe lub zwykłe masło oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku\
- parmezan

Zaczynamy od zagotowania wody na makaron i ugotowania makaronu al dente. W trakcie gotowania na patelni roztapiamy łyżkę masła, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz mieszankę owoców morza. Dolewamy wina, podpalamy i dusimy tak przez 2 minuty. Dorzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, po 2 minutach dolewamy śmietankę i czekamy 4-5minut aż się lekko zredukuje. Makaron odcedzamy. Na koniec do sosu dodajemy rukolę, mieszamy. Na patelnię z sosem wykładamy makaron i wszystko dokładnie łączymy. Całość posypujemy parmezanem :)

Proste, prawda? :) A jakie smaczne!

POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz