POLĘDWICA W SOSIE MUSZTARDOWYM
Co tu dużo ukrywać...uwielbiam mięso a już szczególnie w towarzystwie sosu :) Wiem, wiem, to spory grzech w czasach, gdy w modzie jest bycie fit ;) Ale przecież od czasu do czasu można sobie pozwolić na troszkę bardziej kaloryczny posiłek- obiecuję, że przez następny tydzień za karę tylko sałata ;)
Składniki:
- polędwica wieprzowa
- 50g masła
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- czosnek
- małe opakowanie śmietanki 30%
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub miodowej
- mąka ziemniaczana
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Polędwicę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy dookoła całe mięso aż się ładnie zarumieni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, możemy dorzucić kilka plastrów masła i pieczemy przez około 20-30 minut, w zależności czy lubimy lekko różowe mięso, czy całkowicie well done :) Po wyjęciu z piekarnika przekładamy mięso na talerz i pozwalamy mu chwilę odpocząć (tak około 5 minut). To pozwala zachować wszystkie soki wewnątrz mięsa. Kroimy w plastry około 1cm i polewamy sosem.
Sos: połowę śmietanki dobrze zagrzewamy w rondelku, drugą połowę mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Kiedy śmietanka zaczyna wrzeć, dolewamy do rondelka mieszankę śmietanki z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Dodajemy musztardę i mieszamy co chwilę aż sos zgęstnieje.
Moją polędwiczkę podałam wraz z mizerią oraz makaronem w sosie sojowo-czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz