BATONIKI BAKALIOWO-OWSIANE Z CZEKOLADĄ
Smaczny i zdrowy pomysł na przekąskę, drugie śniadanie lub gdy złapie nas ochota na "coś słodkiego" :)
Składniki:
- garstka orzechów pistacjowych (wyłuskanych)
- garstka nerkowców/orzechów laskowych
- pół garstki migdałów
- kilka owoców suszonej żurawiny, śliwek, daktyli lub moreli
- dwie garstki płatków owsianych
- 2-3 łyżki masła orzechowego (niesolonego)
- czekolada mleczna lub deserowa
- pół czekolady białej
Jeżeli chodzi o bakalie- tak naprawdę bazą są pistacje i nerkowce bądź orzechy laskowe. Wszystkie inne bakalie możemy komponować według uznania. Ważne, żeby płatków owsianych było tyle, ile bazy orzechowej. Bakalie razem z płatkami owsianymi rozdrabniamy w blenderze (nie na bardzo drobno, kawałeczki orzechów powinny być wyczuwalne). Do bakalii dodajemy po łyżce masła orzechowego i dokładnie łączymy, wcierając masło orzechowe w suche składniki. U mnie wystarczyły 3 łyżki masła niemniej jednak należy obserwować konsystencję masy. Jeżeli nie da się z niej ulepić bez problemu kulki, to znaczy, że masła jest za mało. Gotową masę przekładamy do małej blaszki lub jakiegoś niewielkiego pojemniczka wyłożonego folią aluminiową (u mnie był to prostokątny pojemnik na żywność) i ugniatamy dokładnie masę, wyrównując jej wierzch.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleczną/deserową wylewamy na całą masę bakaliową i wyrównujemy. Białą czekoladą robimy wzorek. Wkładamy do lodówki na 2 godziny aż wszystko ładnie stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz