poniedziałek, 13 kwietnia 2015

BRUKSELKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM


Dziś znów jemy zdrowo, tanio i dobrze :) Średni czas przygotowania tego dania to... 10-15 minut :)

Dlaczego warto jeść brukselkę??

Brukselka jest warzywem posiadającym ogromne wartości odżywcze, które zawdzięcza zawartym w niej witaminom: A,B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, H, K. Zawiera składniki mineralne: potas, magnez, wapń, sód, żelazo, fosfor, cynk, błonnik, kwas foliowy, białko...Dodatkowo jest polecana przez dietetyków, szczególnie w kuracjach odchudzających, gdyż 100g zawiera tylko 42kcal!!!

...zatem skoro jest taka zdrowa i tak szybka w przygotowaniu to zaczynajmy!!!


Składniki:

-mniej więcej 0,5kg brukselki świeżej lub mrożonej
-dwa wędzone udka z kurczaka (mogą być także piersi)
-łyżka masła
-garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
-sól
-pieprz
-zioła prowansalskie

Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5-7 minut, w zależności od tego jak miękką lubimy. Odcedzamy, Udka z kurczaka oczyszczamy z kości i skóry, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy brukselkę i kurczaka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (wg uznania). Smażymy wszystko przez około 5 minut mieszając. Na koniec posypujemy ziarnami słonecznika (krok opcjonalny)

POWODZENIA!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz