KASZA MANNA NA MLEKU
Jeżeli miałabym przypomnieć sobie najlepsze słodkie śniadania mojego dzieciństwa to bez wątpienia na pierwszym miejscu postawiłabym właśnie kaszę mannę na mleku, posypaną cukrem. Pyszna, tym bardziej, że moja mama zawsze dbała o to, by kasza była gęsta i treściwa. Dziś podzielę się z Wami cząstką moich cudownych, kulinarnych wspomnień :)
Składniki:
-szklanka mleka
-około 4 łyżek kaszy manny
-cukier
-borówki lub ulubione owoce (niezbyt soczyste aby kasza nie zrobiła się wodnista)
Mleko zagotowujemy w rondelku postawionym na małym gazie. Dodajemy kaszę i mieszamy aż zgęstnieje (około 3-4 minut). W razie potrzeby można w trakcie mieszania dosypać kaszę jeżeli stwierdzimy, że wolimy gęstszą konsystencję. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem (ilość według uznania). Można zastąpić cukier miodem, syropem klonowym lub inną substancją słodzącą. Na koniec rozrzucamy na wierzch ulubione owoce...i cieszymy się pysznym, słodkim smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz