TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI
Sezon na truskawki- nareszcie!!!! Dlatego też postanowiłam zrobić jakiś przepyszny deser :) Włoska klasyka połączona z owocami sezonowymi przyprawi was o niebo w gębie!
Składniki:
-paczka biszkoptów
-kawa
-rum/amaretto
-truskawki
-mascarpone
-2 żółtka
-cukier
Zaczynamy od zaparzenia mocnej, esencjonalnej kawy, dodajemy do niej 2 łyżki rumu lub amaretto i odstawiamy aby się przegryzło. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy kogel-mogel, dodajemy do prawie białej masy mascarpone i miksujemy dalej. Umyte truskawki bez szypułek kroimy na połówki albo na ćwiartki. Do szklanek/blaszki układamy po kolei- porządnie namoczony w kawie biszkopcik, na to mascarpone, warstwa truskawek, biszkopcik, mascarpone, truskawki...i tak aż do wykończenia składników :) na górze powinny znaleźć się truskawki :) Całość można posypać kakao ale myślę, że i bez niego deser jest wspaniały :) Najlepiej odstawić go na noc dla lepszego połączenia smaku ale...kto wytrzyma tyle godzin?:D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz