sobota, 7 czerwca 2014

SPRING ROLLS czyli SAJGONKI ;)


Świetna, zdrowa, tania i szybka w przygotowaniu przekąska :)





Składniki:

-papier ryżowy
-mieszanka warzyw chińskich (mrożona :) )
-sos sojowy

Podsmażamy warzywa na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu, polewamy sosem sojowym i odstawiamy do wystudzenia. Każdy płat papieru ryżowego moczymy w ciepłej wodzie aż zrobi się wiotki, miękki i plastyczny. Rozkładamy płat na dużym talerzu/desce i nakładamy na niego 1,5-2 łyżki warzyw. Ważne, by nie nakładać ich przy samym brzegu a około 4-5cm od niego. Zwijamy sajgonki jak krokiety (najpierw od dołu przykrywamy płatem warzywa, boki składamy do środka i dokładnie zwijamy wzdłuż). Tak robimy z każdym sajgonkiem, pamiętając, by układać je miejscem złączenia do dołu aby dokładniej się skleiły. Podajemy z sosem chili albo słodko-kwaśnym :) Najwygodniej jeść palcami :)

POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz