środa, 9 kwietnia 2014

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z WANILIĄ

Pyszny, słodki i kaloryczny ;)


Składniki:

-biała czekolada
-odrobina mleka
-śmietanka 30%
-laska wanilii
-garść wyłuskanych pistacji

+opcjonalnie żelatyna

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając niewielką ilość mleka (2-3 łyżki) oraz wydłubane z laki wanilii ziarenka. Lekko studzimy po rozpuszczeniu. Schłodzoną śmietankę ubijamy tak, by uzyskać puszystą bitą śmietanę. W osobnej miseczce dokładnie mieszamy 1 łyżkę czekolady i 1 łyżkę bitej śmietany. Przelewamy to do bitej śmietany i łączymy za pomocą trzepaczki. Następnie przekładamy powoli czekoladę do śmietany i łączymy starając się, by nie narobić grudek. (na tym etapie można jeszcze dodać schłodzoną, rozrobioną żelatynę, wtedy deser będzie miał konsystencję faktycznie takiego ciężkiego, zbitego musu) Ważne jest, żeby śmietanę ciągle ubijać podczas łączenia jej z czekoladą. Masę przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed samym podaniem posypujemy deser pokruszonymi pistacjami.

POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz