środa, 9 kwietnia 2014

KURCZAK CHOW MEIN


...lepszy niż z restauracji, serio ;) Bardzo proste i szybkie jednowokowe danie :)





Składniki:

-200g makaronu chow mein
-pojedyncza pierś z kurczaka
-mieszanka warzyw chińskich
-sos sojowy jasny
-sos ostrygowy
-pieprz biały
-tabasco
-przyprawa do kuchni chińskiej
-olej (najlepiej sezamowy)


Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie około 5 minut. Kurczaka kroimy w średniej wielkości paski. Marynujemy przez 15 minut w przyprawie do kuchni chińskiej, tabasco i sosie sojowym. Podsmażamy go w woku lub na głębokiej patelni na 3-4 łyżkach oleju. Jak wierzchnia warstwa kurczaka się zetnie, dorzucamy mrożone warzywa i smażymy przez chwilę. Odcedzony makaron kroimy na 3 części (żeby się za bardzo nie ciągnął przy jedzeniu) i dorzucamy do woka. Dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego i 1-2 łyżki sosu sojowego, posypujemy białym pieprzem, mieszamy. Oczywiście proporcje sosów zależą od tego jak intensywne smaki lubicie :) Tajemnica dobrych dań to przede wszystkim próbowanie ich w trakcie gotowania :) Danie wykładamy na talerz kiedy makaron delikatnie się podsmaży i nabierze koloru. Najfajniej jeść go pałeczkami ;)


POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz