poniedziałek, 25 listopada 2013

AROMATYCZNE POLĘDWICZKI Z PIJANYMI ŚLIWKAMI



Uwielbiam połączenie mięsa ze śliwkami a do wieprzowiny śliwki pasują idealnie! To kolejne proste ale pyszne jedzonko. Kto nie próbował- koniecznie musi nadrobić! :)




Składniki:

- 0,5kg polędwicy wieprzowej
- paczka śliwek suszonych
- 4 łyżki brandy/ rumu / wina czerwonego
- 3 łyżki masła
- odrobina oleju
- mała śmietanka kremówka
- trochę posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki wody
- odrobina cukru


Do rondelka wrzucamy śliwki i zalewamy je wodą i alkoholem (ja użyłam rumu), dodajemy pół łyżeczki cukru i gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut (ma się zrobić syrop). Polędwicę kroimy w 0,5-1cm plastry. Nacieramy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni roztapiamy masło z odrobiną oleju i obsmażamy polędwiczki około 2-3 minut z każdej strony. Dolewamy do nich syrop ze śliwkami, dolewamy trochę wody i dusimy przez 10-15 minut aż woda częściowo wyparuje. Dolewamy śmietankę, mieszamy i nadal dusimy przez kolejne 15 minut. Na koniec doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem.

Świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej :)


POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz