niedziela, 24 stycznia 2016

PODPŁOMYK Z WĘDZONYM KURCZAKIEM


Uwielbiam wszelkiego rodzaju wyroby mączne, zaczynając od makaronów, przez naleśniki, kluski, na tortillach i mącznych plackach kończąc :) Nic więc dziwnego, że "wiejski" podpłomyk tak bardzo mi przypadł do gustu, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem.




Składniki:

- 0,5kg mąki pszennej
- 150-200ml ciepłej wody
- 50-100ml mleka
- szczypta soli

- wędzona pierś kurczaka
- cebula
- 3 łyżki śmietany
- szczypta bazylii
- ser żółty (starty na dużych oczkach, ilość według uznania)

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy powoli na zmianę wodę i mleko, ciągle mieszając i zagniatając ciasto. Podpłomyk ma być zwarty, przypominać ma w konsystencji trochę bardziej miękkie ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Cebulę kroimy cienko w piórka, wędzoną pierś w kostkę. Ciasto smarujemy śmietaną, posypujemy odrobiną bazylii, na to rozsypujemy równo cebulę i pierś. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni przez około 10-12 minut.


POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz