SOS GULASZOWY
Doskonały do różnych klusek, czy ziemniaków. Ja podałam go do pampuchów- klusek na parze :)
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej lub biodrówki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do gulaszu
- papryka ostra
- papryka słodka
- 2-3 szklanki wody
- olej do smażenia
Mięso kroimy w kostkę, marynujemy je 15 minut w przyprawach. Cebulę siekamy drobno, paprykę kroimy w kostkę, rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju na patelni i podsmażamy delikatnie cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy mięso i smażymy 4 minuty, mieszając. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem na małym gazie. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy. Dobrze jest tak dusić mięso przez około godzinę- półtorej i pod koniec organoleptycznie sprawdzić stan mięsa, czy przypadkiem czegoś mu nie brak :) Woda w garnku powinna odparować na tyle, by zrobił się sos, natomiast jeżeli mięso jest gotowe a sos zbyt wodnisty, należy do miseczki wlać chochlę sosu, dodać łyżeczkę lub dwie mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i wlać z powrotem do garnka. Po chwili powinno się zagęścić :)


Taki sos gulaszowy przypadłby mi do gustu. Bardzo lubię takie zestawienia z pampuchami lub kopytkami :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń