RYŻ Z KURCZAKIEM W SOSIE ALFREDO
Sos Alfredo to chyba najpopularniejszy sos śmietanowy w Stanach i we Włoszech :) Świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i z ryżem lub warzywami. Do tego jak w większości moich przepisów- jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu... i niestety dość kaloryczny ale smak wynagradza każdą spożytą kalorię ;)
Składniki:
- mała śmietana kremówka lub śmietana do sosów (ta jest mniej tłusta niż kremówka)
- pół szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 30g startego parmezanu lub grana padano
- torebka ryżu
- 4 udka z kurczaka (można też użyć piersi)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- szczypiorek
Zaczynamy od wytrybowania udek, czyli pozbycia się kości i skóry. Jeżeli nie wiecie jak to zrobić, zajrzyjcie pod ten link http://kuchnialidla.pl/blog/Trybowanie
Wytrybowane udka kroimy w kostkę i delikatnie solimy i pieprzymy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez około 3-4 minuty.
Ryż wstawiamy do gotowania, gotujemy go przez około 10-15 minut, w zależności czy lubimy bardziej al dente czy dobrze ugotowany.
Czas na sos. Na patelni roztapiamy powoli masło i wrzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i pozwalamy mu się lekko zeszklić ale uwaga! zbyt przysmażony czosnek robi się gorzki. Do tego dolewamy bulion, mieszamy i po chwili dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Kiedy sos zrobi się już gorący i lekko zgęstnieje dosypujemy parmezanu i pozwalamy mu się rozpuścić. Doprawiamy pieprzem i solą jeżeli trzeba.
Ugotowany ryż wsypujemy do sosu, dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka i pozwalamy się jeszcze temu wszystkiemu połączyć, mieszając i podgrzewając na niewielkim ogniu. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz