niedziela, 18 maja 2014

SMAKI DZIECIŃSTWA- MAKARON Z BOCZKIEM, CEBULKĄ I BIAŁYM SEREM


Dziś kolejny banalny przepis ale mam do niego wielki sentyment. Kiedy byłam mała moja mama często gotowała makaron i posypywała go serem, czasem dodając boczku lub skwarek. Ja odrobinę zmodyfikowałam przepis dorzucając jeszcze cebulkę. Delikatny w smaku i rozpływający się w ustach...pycha!




Składniki:
-makaron, ok. 200g
-trochę boczku w kawałku
-pół cebuli
-kawałek sera białego półtłustego
-sól

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z boczku odcinamy warstwę tłuszczu i wytapiamy go na patelni. Zdejmujemy tłuste kawałki i wrzucamy drobno pokrojone mięso z boczku i cebulę. Posypujemy solą, Makaron odcedzamy, mieszamy z boczkiem i cebulką. Wykładamy na talerze i posypujemy pokruszonym w palcach serem białym.

*Jeżeli nie mamy tłustego boczku i nie wytopi nam się odpowiednia ilość tłuszczu aby smażyć na tym cebulę i "zwilżyć" makaron, możemy dolać łyżkę oleju.

POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz