środa, 11 marca 2015

ŻUREK STAROPOLSKI NA ZAKWASIE


Biała kiełbasa, boczek i ugotowane jajko... czy można sobie wyobrazić coś bardziej polskiego? :)



Składniki:

- 2- 2,5l wody
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3-4 łyżeczki chrzanu
- 450 ml zakwasu na żur (zrobionego lub kupionego)
- 300g białej kiełbasy surowej
- 100- 150g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- mała śmietana do zup (18%)
- sól
- pieprz


Zaczynamy od pokrojenia boczku w kostkę (pamiętając o ocięciu dolnej skóry i fragmentu tłuszczu!).  Cebulę obieramy, kroimy na pół i kładziemy na odpalony mały palnik (ma się trochę przypalić). Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek. Gotujemy przez około 15-20 minut od czasu wrzenia wody. Co jakiś czas zbieramy "szumy", które na pewno będą się tworzyć na górze. Odcedzamy (albo po prosu wyciągamy wszystko, prócz boczku) i dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan, sól i pieprz. Kiedy kiełbasa trochę przestygnie, kroimy ją w plastry i znów dorzucamy do garnka. Gotujemy tak przez kolejne 15 minut. Śmietanę przekładamy do miski i wlewamy powoli 2 chochle zupy, mieszając energicznie żeby śmietana się nie zważyła. Dolewamy ją do zupy i gotujemy kolejne 15 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i chrzanem, jeżeli zupa wydaje się być za kwaśna. Ciężko tu podać dokładne proporcje, ponieważ każdy musi sobie dostosować ten końcowy smak do siebie :)
Żurek podajemy z wiejskim chlebem i ugotowanym na twardo jajkiem (idealne jajko gotuje się 13-14 minut od wrzenia wody).



POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz