CYTRYNOWY ŁOSOŚ Z KUSKUSEM I SAŁATĄ
Bardzo zdrowy, lekki i sycący obiad, bogaty w witaminy i dobre tłuszcze :)
Składniki:
-kawałek świeżego łososia
-cytryna
-szczypiorek
-bazylia
-sól
-pieprz
-czosnek
-oliwa z oliwek
-kaszka kuskus
-sałata
-szczypiorek
-śmietana
-sól
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Opłukaną rybę kładziemy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym plastrami cytryny. Posypujemy solą, pieprzem, odrobiną bazylii i posiekanym szczypiorkiem. Do naczynia wrzucamy kilka ząbków czosnku i zwilżamy całość oliwą z oliwek. Pieczemy około 10-15 minut (sprawdzajmy dla pewności by nie wysuszyć ryby.)
Sałatę opłukujemy, rwiemy na kawałki i mieszamy razem z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy trochę śmietany, solimy do smaku.
Kaszka kuskus jest banalna w przygotowaniu- robi się ją dokładnie jak zupkę chińską ;) Wsypujemy kuskus do miseczki, zalewamy wrzącą wodą do 0,5cm nad kaszkę (można także zalać bulionem) i czekamy około 5 minut aż wchłonie wodę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz