czwartek, 21 czerwca 2012

Francuska prostota

Kombinowałam co by tu zrobić żeby się nie przemęczyć i... wymyśliłam ;) 

Dzisiaj połączenie obiadu i deseru czyli jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu :)

Potrzebne będą: (porcja na 2 osoby)
-2 rolki gotowego ciasta francuskiego
-4 parówki
-kilka plastrów sera żółtego
-1 jajko
-sól,pieprz,bazylia

+do deseru- cukier,cynamon,masa krówkowa bądź jakiś dżem

Kroimy ciasto francuskie na pasy, kładziemy na brzegu wzdłuż każdego paska 2 plastry sera żółtego, na to parówkę i zawijamy tak, aby cała parówka była przykryta. Zawinięte parówki kładziemy na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, solimy, pieprzymy i bazyliujemy (o ile istnieje w ogóle takie słowo ;) ) Szczegóły dotyczące pieczenia są pod spodem ;)

parówki w cieście francuskim
Ciasteczka I : Kroimy ciasto francuskie w kwadraty, smarujemy masą krówkową lub dżemem w zależności od upodobań smakowych :) zawijamy rogi do środka tak, by cała masa była zakryta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i na blachę.

ciasteczka I
Ciasteczka II: Kroimy ciasto francuskie w dowolne kształty, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cynamonem i grubą warstwą cukru. Kładziemy na blachę.
Ciasteczka II

W zależności od piekarnika powinno się piec od 10 do 15 minut (trzeba po prostu sprawdzać ;) ) w temperaturze około 180 stopni (najczęściej w piekarnikach to 3). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz