FLATBREADS
Kiedy w domu nie ma nic, z czego można wykombinować sensowny posiłek, na pomoc przychodzą Flatbreads.
- mąki
- 3/4 szklanki wody
...tak, naprawdę tylko tyle :) wszystkie inne składniki są opcjonalne i zależą tylko od tego, co akurat macie w domu :)
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki i wlewamy 3/4 szklanki wody. Mieszamy i zaczynamy zagniatać ciasto. Wyrabiamy aż wszystko się ze sobą połączy na gładką masę. Ciasto ma się nie lepić do rąk ale nie może być też zbyt suche. Powinno być delikatne i dość elastyczne. Dobrze jest je przykryć folią i odstawić na 15-20 minut ale nie jest to konieczne. Całość dzielimy na 4 lub 6 kawałków (w zależności jakiej wielkości chlebki chcemy) i rozwałkowujemy w miarę cienko, na około 0,5 cm grubości. Smażymy na nagrzanej i SUCHEJ patelni aż się przyrumieni z każdej strony.
Do ciasta można dodać przypraw lub np. podsmażoną wcześniej i ostudzoną cebulę czy por.
Przy podaniu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia- można z nich zrobić kanapki, kładąc na górze ser, szynkę, pomidor... można polać oliwą z oliwek (swoją drogą nieziemskie połączenie!) albo podać z dressingiem tzatziki lub po prostu jogurtem greckim z czosnkiem i ziołami... smakują wyśmienicie zarówno same jak i jako dodatek :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz