wtorek, 9 września 2014

AROMATYCZNA PIERŚ Z KURCZAKA W TOWARZYSTWIE KOPYTEK Z SOSEM PIECZARKOWYM


Zapewniam, że to danie podbije wasze serca ;)



Składniki na kopytka:
-trochę ziemniaków (ja wzięłam kilogram i wyszło całe mnóstwo kopytkowych dobroci)
-mąka
-1 jajko
-sól

Składniki na sos:
-pieczarki (ilość według uznania)
-średnia cebula
-mała śmietanka do sosów
-sól
-pieprz
-odrobina oliwy z oliwek (ok.2 łyżek)
-odrobina masła(ok. 1 łyżki)

Składniki do mięsa:
-pierś z kurczaka
-oliwa z oliwek
-sos sojowy
-kostka rosołowa
-pieprz
-rozmaryn

Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Odcedzamy je, ubijamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy na pół wzdłuż. W misce rozrabiamy marynatę- w oliwie z oliwek rozcieramy kostkę rosołową, dodajemy odrobinę sosu sojowego (1 łyżeczkę), pieprz i małą szczyptę rozmarynu (trzeba z nim uważać, w za dużej ilości smakuje jak mydło a łatwo z nim przesadzić.) Mięso obtaczamy w marynacie i odstawiamy. W tym czasie robimy sos- obrane, pokrojone pieczarki i cebulkę wrzucamy na rozgrzaną mieszankę oliwy z oliwek i masła. Posypujemy solą i pieprzem i smażymy aż do miękkości. Na koniec dolewamy śmietankę, mieszamy i odstawiamy. Wracamy do ziemniaków- gdy są już wystudzone dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto- nie może się zbytnio kleić do rąk, ma być lekko lepkie. Najlepiej sprawdzić czy w cieście jest wystarczająco mąki gotując jednego kluska-jak się rozleciał to znaczy, że mąki jest za mało. Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formujemy rulonik, spłaszczamy go i kroimy pod skosem. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy minutę po tym jak zaczną pływać na powierzchni. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać, by mięsa nie obracać zbyt często bo wchłonie za dużo tłuszczu i nie będzie tak kruche i soczyste. Na koniec wykładamy wszystko na talerz i delektujemy się cudownym smakiem ;)

POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz