środa, 13 sierpnia 2014

KURCZAK PO HAWAJSKU


Czyli danie dla wszystkich tych, którzy lubią kuchnię indyjską :)




Składniki:
-pierś z kurczaka
-ryż
-ananas z puszki
-cebula
-śmietanka do zup i sosów
-curry
-kurkuma
-papryka ostra
-przyprawa do kurczaka
-olej

Kroimy pierś z kurczaka w średniej wielkości kostkę i marynujemy w odrobinie oleju, curry, kurkumie, papryce i przyprawie do kurczaka (ilość przypraw w zależności od preferencji ale nie bójmy się ich, całe mięso ma być pokryte.). Odstawiamy na trochę do lodówki (minimum 30 minut żeby się wszystko przegryzło). Po tym czasie gotujemy ryż i na niewielkiej ilości oleju smażymy kurczaka. Dorzucamy do niego posiekaną cebulę. W razie potrzeby jeżeli kurczak by przywierał należy go podlać odrobiną wody. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy pokrojonego ananasa (ilość także według uznania) oraz wlewamy śmietankę. Mieszamy i dusimy to wszystko dalej aż kurczak przysłowiowo "dojdzie". Pamiętajmy aby nie przesadzić z czasem smażenia gdyż mięso robi się gumowe. Na talerz wykładamy ugotowany ryż i polewamy go sosem z kurczakiem.


POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz